Chronická únava může mít destruktivní dopady na kvalitu života

10. 12. 2020
Osobní rozvoj Zdraví

Únava i ta chronická 

Pocit únavy je normální. Občas postihne každého a obvykle ti dává najevo, že si máš odpočinout. Pokud je ale únava vytrvalá a ovlivňuje ti každodenní život, je to problém

Únava může být prožívána různě. Od normálního pocitu utahání, až k pocitům bolesti, podrážděnost, frustrace a někdy i horší nálady nebo úzkosti a může se projevit i nesoustředěnost. Proto je důležitá spánková hygiena, aby ses lépe cítil i spal. 

Pokud tě zajímá více o dobrém spánku, můžeš si přečíst článek Dobrý spánek je důležitý pro tělo i mysl – změň svůj postoj k odpočinku. 

Podle knihy Chronická únava od Jána Práška, Jany Vyskočilové a Kataríny Vaškové si zhruba 10-30% lidí v různých zemích stěžuje na stálou únavu a vyčerpanost. Je to také typická stížnost pacienta přicházejícího za praktickým lékařem. 

Lidé, kteří trpí chronickou únavou, špatně spí a neprobouzí se s pocitem osvěžení. Intenzita a charakter obtíží se mohou den ode dne měnit. V těch nejhorších chvílích není schopen ani vstát z postele. 

[:cs]Poruchy spánku u dospělých[:]

Poruchy spánku u dospělých 

V mnoha případech jsou poruchy spánku pouze jedním z příznaků jiné poruchy, ať duševní nebo somatické. Podle současné Mezinárodní klasifikace poruch spánku se poruchy dělí na

  • Insomnie = nespavost 
  • Poruchy dýchání vázané na spánek 
  • Hypersomnie = nadměrná spavost 
  • Poruchy cirkadiánního rytmu 
  • Parasomnie 
  • Abnormální pohyby vázané na spánek 
  • Izolované symptomy a varianty normy (dlouho spící) 
  • Další poruchy spánku 

Pokud tě zajímá více o poruchách spánku, můžeš si přečíst článek Poruchy spánku – dělení a dopady na lidskou psychiku.  Nebo si můžeš zabookovat termín a zeptat se mě v 90 minutách online koučinku.

[:cs]Dopady chronické únavy na kvalitu života[:]

Dopady chronické únavy na kvalitu života 

Dopady neřešené chronické únavy na kvalitu života mohou být obrovské. Můžeš na výraznou chronickou únavu trpět déle než šest měsíců, pokud ji nebudeš řešit, nebudeš schopný se na cokoliv v každodenním životě soustředit. 

Můžeš mít horší paměť, přestat se soustředit, může tě bolet v krku, svaly, mohou tě bolet klouby bez otoků nebo zarudnutí. Tvá hlava bude v jednom ohni, bez dosud známého typu, charakteru nebo intenzity. Proto ji začni řešit co nejdříve, abys mohl normálně fungovat. 

O autorovi
Autor foto
Miroslav Hofmann

Creator, Inovátor, Podnikatel, Cestovatel, Tvůrce, Lídr, Rebel, Inspirující, Dárce, Bojovník, Svobodomyslný, Motivátor, Učitel, Bohatý, Gurmán, Badatel, Týmový hráč, Otec, Manžel, Investor.

Více o autorovi
Mohlo by Vás zajímat
Dobrý spánek je důležitý pro tělo i mysl

Dobrý spánek je důležitý pro tělo i mysl

01. 09. 2020

Pokud si dopřáváš kvalitní hluboký spánek, tvé buňky se regenerují rychleji a zpomaluje se i proces stárnutí. Proto je dobrý spánek důležitý pro tělo i mysl.

K čemu prospívají kurzy osobního rozvoje?

K čemu prospívají kurzy osobního rozvoje?

02. 05. 2020

Kurzy osobního rozvoje jsou v Česku čím dál více vyhledávanější. V tomto článku se dozvíš proč.

Jak se zbavit negativních myšlenek a myslet pozitivně

Jak se zbavit negativních myšlenek a myslet pozitivně

13. 06. 2020

Každý z nás občas prochází složitým obdobím plným negativních myšlenek. Můžeš ho ale vyřešit s úsměvem na tváři. Chceš vědět, jak na to?