Co je prokrastinace a jak ji ukončit

19. 06. 2020
Osobní rozvoj

Co je prokrastinace

Jedná se o chronickou tendenci odkládání různých úkolů a povinností, které vnímáš složitější nebo nepříjemné. Jejich odkladem se jim snažíš vyhnout. Následně pak sám sebe zbytečně vystavuješ stresu a máš pocit, že úkol nestihneš splnit nebo ho uděláš nekvalitně. Prokrastinace pak může vést k pocitům viny, ztrátě produktivity a dokonce i úzkosti.

Příznaky prokrastinace

Radost z práce střídá nechuť do práce, to je jeden z příznaků prokrastinace. Prokrastinátor je člověk s odporem k práci, kterou má povinnost vykonat. Podle studie Darius Foroux prokrastinuje 88% pracovní síly.

Jaké jsou její příznaky?

  • Nedokážeš se přemluvit ke splnění nějakého konkrétního úkolu a místo toho děláš spoustu jiných věcí
  • Najdeš si jakoukoli jinou smysluplnou činnost, jen abys nemusel dělat to, co doopravdy musíš
  • Pokud prokrastinuješ, nejsi líný. Rád bys něco dělal, ale nedokážeš sám sebe k činnosti přemluvit
  • Rád věci necháváš na poslední chvíli a ospravedlňuješ si to tím, že pod tlakem se ti nejlépe pracuje – opak je ale pravdou. Odkládání úkolů na nejpozdější možný termín způsobuje stres a neefektivitu. Pokud věci odkládáš, máš často výčitky a vzniklé pochybnosti vytváří pocit bezmoci, který vede k tomu, že opět nic neuděláš
  • Někdy se utěšuješ tím, že když úkol odložíš a podíváš se třeba na nějaký seriál, alespoň si odpočineš – ani tak to nefunguje. Při opravdovém odpočinku skutečně energii získáváš, ale při prokrastinaci, jakou je sledování seriálů, ji naopak ztrácíš

Pokud si nevíš rady, jak s prokrastinací bojovat, zabookuj si termín. Sejdeme se v 90 minutách online koučinku a já ti rád poradím.

[:cs]Konec prokrastinace[:]

Konec prokrastinace

Jak na prokrastinaci je nejčastěji kladená otázka lidmi, kteří na ni trpí. Bojovat s prokrastinací totiž znamená bojovat s vlastní vůlí. Pokud ji chceš překonat, musíš si nejprve uvědomit, že se nejedná o lenost. Líný člověk obvykle nic neudělá, člověk trpící na prokrastinaci ano, jenže vždy až na poslední chvíli, emocionálně a často i fyzicky vyčerpaný.

Prokrastinátor, když čelí tváří v tvář úkolům, má strach, že práce bude sama o sobě nepříjemná a hlavně z toho, že v ní selže nebo nebude tak dobrý, jak by chtěl. Jak s tím tedy bojovat?

Uprav svou mysl. Chtěl jsi jít běhat, ale nemůžeš se odhodlat? Vždyť se přece nemusíš donutit uběhnout dvacet kilometrů. Stačí si obout boty a vyjít ven, tam už se rozběhneš.

Klíč je ve stanovování si malých cílů, ke kterým vedou jednoduché kroky. Jakmile se ti bude dařit malé jednoduché kroky plnit, činnost tě pohltí a úkol půjde splnit snáz a rychleji. Pokud i to nepomůže, můžeš si zkusit představit, jak bude vypadat neúspěch. Ta představa se ti zaručeně nebude líbit a bude pro tebe dostatečnou motivací.

O autorovi
Autor foto
Miroslav Hofmann

Creator, Inovátor, Podnikatel, Cestovatel, Tvůrce, Lídr, Rebel, Inspirující, Dárce, Bojovník, Svobodomyslný, Motivátor, Učitel, Bohatý, Gurmán, Badatel, Týmový hráč, Otec, Manžel, Investor.

Více o autorovi
Mohlo by Vás zajímat
Co je motivace a proč je v životě důležitá

Co je motivace a proč je v životě důležitá

31. 07. 2020

Díky motivaci dosahuješ lépe a rychleji osobních i pracovních cílů. V tomto článku se dozvíš, co je motivace, proč je v životě důležitá a jak se správně motivovat ke cvičení.

Co je to autogenní trénink a kdy by se neměl vykonávat?

Co je to autogenní trénink a kdy by se neměl vykonávat?

02. 06. 2020

Autogenní trénink je jedna z nejúspěšnějších relaxačních metod. Díky pravidelnému autogennímu tréninku můžeš dosáhnout pozitivních zdravotních výsledků.

Chronická únava může mít destruktivní dopady na kvalitu života

Chronická únava může mít destruktivní dopady na kvalitu života

10. 12. 2020

Chronická únava, bolesti hlavy nebo špatné soustředění. Dopady neřešené chronické únavy na kvalitu života mohou být obrovské.