Jak si zvýšit sebevědomí v práci i mimo ni

20. 07. 2020
Osobní rozvoj Vztahy

Sebevědomí a sebekritika

Sebevědomí určuje, do jaké míry si člověk uvědomuje své možnosti a schopnosti, jak se hodnotí a do jaké míry věří sám v sebe i své schopnosti. Se sebevědomím souvisí také sebeláska a uvědomování si vlastní hodnoty.

Zamysli se. Pokud si nevěříš a nejsi sebevědomý, nevěří ti ani ostatní. Pochybnosti plodí pouze další pochybnosti. Proč by v tebe a tvé nápady měl věřit někdo jiný, když si sám nevěříš? Chápu, říkáš si, že už ses tolikrát spálil. Ale neúspěch je součást života a má tě posouvat, ne tě brzdit a snižovat sebevědomí.

To samé platí pro sebekritiku. Sebekritika je v životě velmi důležitá, ale neměl bys to s ní přehánět natolik, aby to srazilo tvé sebevědomí.

[:cs]sebekritika[:]

Jak si zvýšit sebevědomí

Základním faktem, který si musíš uvědomit, je to, že nikdo jiný než ty, tě v dosažení toho, po čem toužíš, nebrzdí. Ať se jedná o posouvání se na kariérním žebříčku, osobních cílů nebo začátku podnikání. Je tedy na čase své pochyby odstranit a zvýšit si sebevědomí. Zde je pár tipů, které ti pomohou:

  • Podívej se na sebe upřímně – mezi sebevědomím a ješitností je velký rozdíl. Sebevědomí se získává tvrdou prací a sebevědomí lidé to dobře vědí
  • Říkej NE – sebevědomí lidé vědí, že říkat NE je zdravé
  • Vycházej se svým šéfem – problematický vztah s nadřízeným může ničit tvé sebevědomí
  • Hledej malá vítězství – sebevědomí lidé mají rádi výzvy, ale jsou šťastní i za malá vítězství
  • Najdi si mentora – nic ti nezvýší sebevědomí tak, jako talentovaný a zkušený člověk, který ti na tvé cestě za vyšším sebevědomím pomůže
  • Cvič – pokud budeš pravidelně cvičit, zvýší se ti sebevědomí. Vychází to z americké studie zaměřené na fyzickou aktivitu a sebeúctu
  • Oblékni se dobře – to, co máš na sobě a jak se v tom cítíš, má velký vliv na úspěch i sebevědomí
  • Buď asertivní, ne agresivní – agresivita není sebevědomí, ale šikana. Nauč se být asertivní a nedupej po ostatních

Nezapomínej na to, že sebevědomí záleží čistě na tobě a je založeno na realitě. Pokud chceš poradit, jak si sebevědomí zvýšit a zmíněné rady ti nestačily, zabookuj si termín a sejdeme se v 90 minutách online koučinku.

[:cs]Začátek podnikání a radost[:]

Začátek podnikání

Začátkem podnikání většinou bývá pracovní motivace. Pracovní motivace je hnacím motorem k úspěchu a více se o ní dozvíš v článku zde.

Abys mohl začít podnikat, musíš mít jasnou vizi, cíl, motivaci a především sebevědomí. Bez sebevědomí se nikam neposuneš, nedostaneš a nikdo tě nebude brát příliš vážně.

Proto si udělej jasný plán toho, v čem a jak přesně chceš podnikat. Staň se odborníkem v daném oboru a pak už tě nikdo nezastaví. Nikdo totiž nebude schopný narušit tvé sebevědomí a vědomí, že jsi ve svém podnikání skutečným profesionálem.

O autorovi
Autor foto
Miroslav Hofmann

Creator, Inovátor, Podnikatel, Cestovatel, Tvůrce, Lídr, Rebel, Inspirující, Dárce, Bojovník, Svobodomyslný, Motivátor, Učitel, Bohatý, Gurmán, Badatel, Týmový hráč, Otec, Manžel, Investor.

Více o autorovi
Mohlo by Vás zajímat
Jak zvládnout rozchod s partnerem aneb Už nejsem světlo jeho života

Jak zvládnout rozchod s partnerem aneb Už nejsem světlo jeho života

14. 05. 2021

😞Trápí vás rozchod s partnerem a chcete vědět, jak se s ním vyrovnat nebo se na něj připravit? Pojďte se podívat na 8 tipů jak přežít rozchod s partnerem❤️

Mentální koučink jako zdroj síly pro větší úspěch

Mentální koučink jako zdroj síly pro větší úspěch

17. 04. 2020

Ve kterých oblastech života může mentální koučink pomoci?

Co je intuice neboli šestý smysl?

Co je intuice neboli šestý smysl?

15. 05. 2020

Co je intuice neboli šestý smysl? Kouzlo intuice slouží jako užitečný nástroj pro právně rozhodnutí.