Poruchy spánku – dělení a dopady na lidskou psychiku

14. 09. 2020
Osobní rozvoj Zdraví

Poruchy spánku u dospělých

Spánek je pro lidský organismus naprosto nezbytnou potřebou, bez které není schopen fungovat. Jedná se o nedílnou součást našeho života. Na zajištění dobrého zdraví se spánek podílí stejně jako třeba zdravý životní styl a zdravé potraviny.

Odhad specialistů ukazuje, že až 45% dospělých lidí trpí poruchou spánku, vyplývá to ze zveřejnění dat Irozhlasem.

[:cs]Dělení poruch spánku[:]

Dělení poruch spánku

Poruchy spánku dělíme podle současné mezinárodní klasifikace do šesti základních kategorií:

  1. Nespavost

Jedná se o velmi subjektivní pocit nekvalitního spánku. Často špatně usínáš, v noci se budíš a ráno se probouzíš velmi dopředu před zazvoněním budíku.

Jelikož se jedná o nejčastější poruchu spánku, objevují se i největší dopady na lidskou psychiku: podrážděnost, zvýšená tenze, změny nálad, snížená motivaci, bolesti hlavy a   a vyčerpání.

  1. Poruchy dýchání vázané na spánek

Vznikají v důsledku opakovaného přerušení pravidelného dýchání během spánku. Tento problém se může objevovat při nadváze a kouření. Svému stavu nepomáháš, ani pokud nadměrně konzumuješ alkohol nebo bereš sedativa.

  1. Nadměrná denní spavost

Může být spojena s krátkodobými stavy spánku nebo prodlouženým nočním spánkem. Pokud se nejedná o nic trvalého, můžeš být v klidu, přejde to. Pokud potřebuješ během dne dělat věci do školy nebo pracovat, zkus pro udržení pozornosti třeba kofein.

  1. Poruchy cirkadiánního rytmu

Možná se ptáš, co to vůbec cirkadiánní rytmus znamená. Jedná se o změny fyziologických funkcí organismu s přibližně denním časovým úsekem.

Vznikají špatným načasováním tvého spánku s rytmem střídání se dne a noci. Často se s touto poruchou můžeš setkat například při změně časového pásma.

  1. Parasomnie během usínání nebo spánku

Parasomnie je kolekce poruch spánku, které se vyznačují nějakými abnormálními činnostmi nebo událostmi, které se ti stanou během spánku.

Můžeš být náměsíčný, zmateně se probouzet, mít noční můry, spánkovou obrnu nebo spánkovou paralýzu, apod.

  1. Abnormální pohyby spojené se spánkem

Při této poruše můžeš mít nepříjemné, často až bolestivé pocity v nohou, které se objevují při usínání i během noci. Nutí tě se neustále hýbat a ty se kvůli nim budíš.

Pokud ti jakákoliv z poruch není jasná nebo máš podrobnější dotazy, neváhej si zabookovat termín a sejdeme se v 90 minutách online koučinku.

[:cs]Poruchy spánku a dopady na tvou psychiku[:]

Dopady na tvou psychiku

Problémy se spánkem mohou být známkou i příčinou depresivních stavů. Spánek tě posiluje, a pokud ho máš málo nebo špatně spíš, začnou se v těle dít dost bláznivé věci. Můžeš mít přes den také sníženou odolnost vůči stresu a nemusíš se dostatečně soustředit.

Můžeš pociťovat únavu, bolesti hlavy a budeš méně motivovaný k jakékoliv aktivitě. Proto co nejdříve zjisti příčinu tvé poruchy spánku a poraď se buď se mnou, nebo s jiným odborníkem, jak dál postupovat. Jedná se totiž o řešitelný problém.

O autorovi
Autor foto
Miroslav Hofmann

Creator, Inovátor, Podnikatel, Cestovatel, Tvůrce, Lídr, Rebel, Inspirující, Dárce, Bojovník, Svobodomyslný, Motivátor, Učitel, Bohatý, Gurmán, Badatel, Týmový hráč, Otec, Manžel, Investor.

Více o autorovi
Mohlo by Vás zajímat
Existuje dokonalá láska? Základem partnerského vztahu je tolerance

Existuje dokonalá láska? Základem partnerského vztahu je tolerance

25. 05. 2020

Říká se, že láska hory přenáší. Bez tolerance to ale nejde. Dozvíš se, jestli existuje dokonalá láska.

Častá únava brzdí osobní rozvoj. Jak se s ní vypořádat?

Častá únava brzdí osobní rozvoj. Jak se s ní vypořádat?

27. 11. 2020

Do ničeho se ti nechce, chybí ti energie a často ztrácíš chuť cokoli dělat – to je častá únava. Dozvíš se, jak se s ní vypořádat.

Jak poznat intuici? Návody a rady na posílení intuice

Jak poznat intuici? Návody a rady na posílení intuice

17. 04. 2020

Pokud chceš posílení při aktuálním rozhodování pokračuj ve čtení... na základě vnitřního pocitu dostaneš odpověď.