Jak zvládnout rozchod s partnerem aneb Už nejsem světlo jeho života

14. 05. 2021
Vztahy

8 tipů jak přežít rozchod s partnerem

  1. Choď více do společnosti, ať nezůstaneš sám se svými myšlenkami.
  2. Udělej to, co jsi vždy chtěl udělat, ale s bývalým partnerem jsi neměl možnost.
  3. Usmívej se, protože obraz tvé tváře se bude odrážet ve tvém nitru.
  4. Neobviňuj se a neříkej si, že je vše tvá vina. Hlavním cílem je zvládnout rozchod s partnerem bez zbytečného sebeobviňování.
  5. Nedívej se na staré fotografie a nevyhledávej jeho osobu.
  6. Nesnaž se zalepit smutek novým vztahem.
  7. Běž do wellness, sauny nebo na dobrou večeři, zkrátka se hýčkej a nezanedbávej se.
  8. Zamysli se nad tím, co ti vztah dal, vzal, jak tě změnil a jak se z něj poučíš.

Na rozchod se připrav i mentálně, díky řízené meditaci získáš nejen úlevu, ale i čas pro sebe.

[:cs]Na rozchod se připrav i mentálně[:]

Fáze zamilovanosti u žen a zamilovanost u mužů

Statistiky říkají, že se za život můžeme zamilovat maximálně čtyřikrát. Každý vztah je rozdělen na několik fází a s tím je spojena i změna zamilovanosti:

  • Fáze symbiózy – prvotní zamilovanost, kde hlavní roli hrají hormony. Trávíš se svým partnerem všechen svůj volný čas, překypuješ štěstím, vnímáš to pozitivní a potlačuješ to negativní. Tato fáze trvá obvykle první tři měsíce vztahu.
  • Fáze reality – sundáváš růžové brýle a začínáš partnera vidět v tom pravém světle. Prvotní zamilovanost je pryč a ty začínáš vnímat partnerovy chyby, rozdílnosti v názorech a smýšlení. Fáze reality obvykle trvá 6 měsíců.
  • Fáze diferenciace (odlišení) – fáze, ve které se vztahy nejčastěji rozpadají. Vymezujete si vzájemně hranice, stanovujete pravidla a hledáte společnou řeč. Komunikace a kompromisy jsou klíčové. Hádáte se i kvůli maličkostem? Často se neshodnete? Pokud ano, stojíte před problémem, který vám bude bránit posunout se do další etapy zamilovanosti. Pokud dokážete zdravě komunikovat a společně hledat cestu k vyřešení problému, blahopřejeme, máte úspěšně nakročeno do další fáze.
  • Fáze pocitu stability – stojíte ve vztahu a pevně si uvědomujete svá místa. S partnerem kráčíš po společné cestě k dobré budoucnosti. Tato fáze harmonie, bezpečí, přátelství, tolerance a silné lásky je velmi vzdálená od počáteční zamilovanosti. Je mnohem hlubší a silnější.
  • Fáze závazku – do této fáze zamilovanosti se dostanou jen silné vztahy. Navléknutím prstenu a svatbou jste spolu přišli do cíle, jehož cestou jste překonali překážky a strasti společného soužití. Tím však vaše cesta nekončí. Nebojíte se dát světu najevo, jak je vztah pro vás důležitý a otevíráte nové dveře stabilnějšího a silnějšího svazku.

 

[:cs]Fáze zamilovanosti u žen a zamilovanost u mužů[:]

Jak odejít ze vztahu s noblesou?

  • nesnaž se zachránit vztah za každou cenu, nepros, nenaléhej a nesnaž se protáhnout něco, co už skončilo,
  • přijmi rozchod, pouč se a začni se dívat do budoucnosti, protože rozpadem partnerství život nekončí, ale pouze se otevírají jedny dveře, zatímco se druhé zavřely,
  • při rozchodu se nesnižuj k pomluvám a špinění bývalého partnera, mohlo by se to obrátit proti tobě.
[:cs]Jak odejít ze vztahu s noblesou?[:]

Jak se připravit na rozchod s partnerem díky řízené meditaci?

Řízená meditace, určená k rozchodu s partnerem, ti pomůže ho zvládnout snadněji.

Ani pro jednu stranu to není příjemná situace a proto ti nabízíme možnost, jak rozchod lépe zvládnout. Našim cílem je redukovat negativní emoce. Po vyplnění krátkého dotazníku vytvoříme nahrávku, která bude sestavena na míru přímo pro tebe. Nahrávka je doprovázena relaxační hudbou. Uklidní tvou mysl a uvolní tvé tělo. Audionahrávku vytvoříme také pro iniciátory rozchodu, kterým pomůže nejen zmírnit smutek, ale rovněž nestranně potvrdit, zda udělali správné rozhodnutí.

Komunikace po rozchodu. Kdy je správný čas?

Těsně po rozchodu se snaž omezit komunikaci s partnerem na minimum. Dejte si vzájemně prostor se nadechnout a podívat se na situaci z různých úhlů. Pokud vás závazky (děti, společné podnikání atd.) nutí spolu komunikovat, omezte vaše rozhovory jen na dané téma a nic jiného neřešte.
Dejte si alespoň měsíc odstup, a když budete oba připraveni spolu komunikovat, vyhněte se jakýmkoliv výčitkám, emotivním reakcím, hysterii, či dokonce pohrdavým pohledům.

Vědecká studie zabývající se činností mozku po rozchodu uvádí, že člověk, který prochází rozchodem, má stejné symptomy jako lidé, kteří se léčí ze závislosti na drogách. Mozek spouští mechanismy, které probíhají u lidí závislých na kokainu. Mezi tyto příznaky patří špatná koncentrace, dýchání, bolesti hlavy, nevolnost a problém se zapojením se do činností běžného života.

[:cs]Komunikace po rozchodu[:]

Jak zachránit vztah během krize a má to vůbec smysl?

Partnerská krize obvykle trvá 6 – 8 týdnů a její důvody jsou různé. Stereotyp ve vztahu, odlišné životní priority a cíle, narušení vztahu příchodem dětí, jednorázová nevěra. Často je partnerská krize doprovázena krizí osobní a to zejména s přibývajícím věkem. Pokud se tyto dvě krize spojí ve stejnou dobu, je na místě vyhledat odborníka, který vám pomůže.

Návodů, jak zachránit vztah v krizi, je spousta. V první řadě si vzájemně dopřejte čas. Odjeďte každý sám na dovolenou a dejte si prostor zjistit, jestli si navzájem scházíte. Pokud ano, je to skvělý první krok. Dalším důležitým faktorem je o problému komunikovat. Mluvte, diskutujte a společně se podílejte na řešení problému. Zkuste se každý podívat na vztah očima toho druhého, protože jednostranný pohled je velmi omezující a my se nechceme hádat a rozcházet, ale naopak vztah znovu probudit k životu. Vzpomínejte na staré časy, kdy váš vztah byl harmonický, naslouchejte si a dělejte si vzájemně radost. Je důležité rozvíjet pozitivní rysy a tlumit ty negativní.

Často se stává, že je partnerská krize zažehnána a lidé se rozhodnou spolu zůstat. To však nestačí. Důležité je na vztahu společně pracovat a stanovit si jasná pravidla:

  • řekněte si, co jeden od druhého očekáváte a co společně očekáváte od vašeho vztahu,
  • stanovte si plány za 2, 5 a 10 let a ujistěte se, zda máte v očekávání podobné smýšlení a chcete tyto plány realizovat společně.

Doporučujeme výborný článek, který partnerům zodpoví spoustu otázek týkajících se rozpadajícího se vztahu.

Všiml sis, kolik lidí po rozchodu s partnerem začne dbát o svůj zevnějšek? Solárium, kadeřnice, posilovna a obchody s pěkným oblečením jsou místa, kde najednou tráví veškerý svůj čas. Všiml sis však také, že to často praktikují lidé, se kterými se partner rozešel a ne ti, kteří se s partnerem rozešli? Důvody jsou různé. V hlavě se nám začnou rodit myšlenky typu „ukážu mu, o co přišel“, „ať vidí, že se mi bez něj daří lépe“, nebo „když uvidí, jak dobře vypadám, určitě se ke mně vrátí“. Pozdě. Většina lidí totiž během dlouholetého vztahu o sebe přestane pečovat, protože si myslí, že se nemusí snažit. Myslí si, že svého partnera mají jistého. Snažit se ve vztahu musíme neustále, pokud chceme, aby vydržel. Nikdy nesmíme být přesvědčeni, že partner je naše jistota a že nikdy neodejde.

Mozek každého z nás reaguje na rozchod individuálně a my se musíme s odchodem partnera smířit po svém. Důležité je vyjít z této životní situace jako vítěz.  Neztrácej naději v lepší zítřky a zkus brát rozchod jako ponaučení, které z tebe vytvoří silnější osobnost.

O autorovi
Autor foto
Miroslav Hofmann

Creator, Inovátor, Podnikatel, Cestovatel, Tvůrce, Lídr, Rebel, Inspirující, Dárce, Bojovník, Svobodomyslný, Motivátor, Učitel, Bohatý, Gurmán, Badatel, Týmový hráč, Otec, Manžel, Investor.

Více o autorovi
Mohlo by Vás zajímat
Co je intuice neboli šestý smysl?

Co je intuice neboli šestý smysl?

15. 05. 2020

Co je intuice neboli šestý smysl? Kouzlo intuice slouží jako užitečný nástroj pro právně rozhodnutí.

Mentální koučink jako zdroj síly pro větší úspěch

Mentální koučink jako zdroj síly pro větší úspěch

17. 04. 2020

Ve kterých oblastech života může mentální koučink pomoci?

Řeč těla při flirtování – prokoukni potencionálního partnera jako profík

Řeč těla při flirtování – prokoukni potencionálního partnera jako profík

14. 11. 2020

Slova tvoří pouze pět procent, zbytek tvoří řeč těla při flirtování. Jaké jsou nejčastější signály, že s tebou tvůj potencionální partner flirtuje?