Šikana ze strany zaměstnavatele má své řešení

13. 07. 2020
Vztahy Zdraví

Šikana v práci

Šikana v práci se považuje za psychickou válku, jejíž následky mohou být velmi nebezpečné. Dochází při ní k projevu agrese. Psychická šikana v práci může mít negativní vliv na zdraví člověka a jeho psychickou pohodu.

Takto vážné následky se mohou objevit zejména u člověka, který nemá se šikanou žádné předchozí zkušenosti nebo trpí nižším sebevědomím. Dochází-li k ní na pracovišti, je to jasný důkaz toho, že pracovní prostředí je velmi špatné a nezdravé.

Může mít za následek zhoršení pracovního výkonu, snížené soustředění zaměstnanců, větší pracovní stres, zvýšenou pracovní absenci, snížení zisku firmy, horší spánek zaměstnance a v horších případech dokonce i sklony k sebevraždě.

Pokud máš k šikaně na pracovišti jakékoliv dotazy nebo ses s ní sám setkal a chceš si o ní promluvit, zabookuj si termín a sejdeme se v 90 minutách online koučinku.

[:cs]Bossing je šikana ze strany nadřízeného[:]

Bossing je šikana ze strany nadřízeného

Kdy zaměstnavatel využívá svého postavení a šikanuje, ponižuje nebo zastrašuje podřízeného. Může se projevovat zadáváním nesplnitelných úkolů, obsahuje zesměšňování a ponižování, bezdůvodné kritizování, ironické poznámky, ignorování a nekomunikaci, nepřiměřené trestání, podceňování, apod.

Vědci z Univerzity v Manitobě zjistili, že šikana na pracovišti ze strany zaměstnavatele může zaměstnancům způsobit větší újmu, než sexuální obtěžování.

Zákoník práce však stanovuje zásadu rovného zacházení se všemi zaměstnanci a vyloženě diskriminaci zakazuje. Pokud zaměstnavatel nebo nadřízený zákoník poruší, může mu inspekce nařídit odstranit nedostatky jeho chování nebo mu udělit pokutuve výši 400 tisíc korun.

[:cs]Šikana ze strany zaměstnavatele - stop[:]

Jak se bránit šikaně?

Existuje mnoho způsobů, jak se bránit šikaně v práci. Pokud jsi obětí šikany ze strany zaměstnavatele, nejprve zvaž, zda má smysl v dané firmě vůbec pracovat. Práci věnuješ velkou část svého života a cílem rozhodně není mít z ní nějakou psychickou nebo zdravotní újmu.

Situaci však můžeš řešit několika způsoby:

  • Lidskou domluvou – domluv si se zaměstnavatelem schůzku a jasně a věcně mu vysvětli, že se ti takové chování z jeho strany nelíbí a už ho nebudeš nadále akceptovat
  • Žádostí o pomoc u vyššího vedení – pokud domluva nepomůže, obrať se na zaměstnavatele svého nadřízeného
  • Právně – právně řeš situaci pouze v krajním případě. Pokud se rozhodneš jít touto cestou, nasbírej co nejvíce důkazů o šikaně ze strany zaměstnavatele
O autorovi
Autor foto
Miroslav Hofmann

Creator, Inovátor, Podnikatel, Cestovatel, Tvůrce, Lídr, Rebel, Inspirující, Dárce, Bojovník, Svobodomyslný, Motivátor, Učitel, Bohatý, Gurmán, Badatel, Týmový hráč, Otec, Manžel, Investor.

Více o autorovi
Mohlo by Vás zajímat
Kam na první rande a která místa jsou nejvhodnější

Kam na první rande a která místa jsou nejvhodnější

30. 06. 2020

Pokud jdeš na první rande, rozhodně toužíš po tom, aby dopadlo co nejlépe. Možná se stydíš nebo
jen nevíš, jak zapůsobit a kam na první rande vlastně jít. V tomto článku se to dozvíš.

Zaručené rady jak překonat negativní emoce a myšlenky

Zaručené rady jak překonat negativní emoce a myšlenky

11. 05. 2020

Negativní emoce a myšlenky se vrací pravidelně zpátky a s každým návratem jsou silnější. Každého z nás občas trápí. Jak překonat negativní emoce a myšlenky?

Změna myšlení u úzkosti – už tě díky transformaci mysli nebudou ovládat

Změna myšlení u úzkosti – už tě díky transformaci mysli nebudou ovládat

13. 10. 2020

Úzkost je kombinace emocí zahrnující také strach. Díky změně myšlení tě už nikdy nebude ovládat.