Co je motivace a proč je v životě důležitá

31. 07. 2020
Osobní rozvoj Zdraví

Co je motivace

Motivace jsou psychické hybné síly, které uvádí do pohybu lidské chování nebo nějakou činnost. Dává lidskému chování účel a směr. Je to hnací síla, která vede člověka k uspokojení nenaplněných potřeb. Nevzniká však sama od sebe. Jejím zdrojem je motiv, který můžeme popsat jako určitou tendenci zlepšit nevyvážený vnitřní stav.

Hodně významných psychologů zkoumalo motivaci blíže a tak vzniklo několik teorií, které na motivaci nahlížejí z různých úhlů pohledu. Mezi nejznámější teorie motivace patří Maslowova hierarchie potřeb. Abraham Maslow, autor této teorie, definoval 5 základních lidských potřeb a vytvořil tak pyramidu podle jejich důležitosti. Teprve po jejich naplnění usiluje člověk k uspokojení dalších potřeb a stoupá až na vrchol pyramidy.

Vnitřní motivace může být pozitivní i negativní. Pozitivní motivace vzniká prostřednictvím něčeho pozitivního. Něčeho, co je ti příjemné a máš z toho radost. V pozitivní motivaci na tebe čeká odměna za odvedený výkon.

negativní motivací se často pojí strach. Strach tě totiž nutí do akce. Ať už se jedná o neodevzdání bakalářské práce, což bude mít za následek nezískání titulu nebo v rovině samotného přežití.

Pokud máš k motivaci jakékoliv dotazy, neváhej mě kontaktovat, zabookuj si termín a sejdeme se v 90 minutách online koučinku.

[:cs]motivace pri sportu[:]

Proč je motivace důležitá

Motivace zvyšuje efektivitu a produktivitu. Proto je v našich životech důležitá. Například motivace k práci je velmi podstatná, díky ní si zvyšujeme pracovní tempo.  A vysoké pracovní tempo je pak náležitě odměněno bonusy nebo hezkou výplatou. Motivace se přímo odráží ve výsledcích. A ty chce mít každý co nejlepší.

[:cs]Jak se motivovat ke cvičení[:]

Jak se motivovat ke cvičení

Nástrojů k motivaci je opravdu hodně. Pokud je správně aplikuješ, dosahuješ pozitivního výkonu poměrně brzy. To platí i pro motivaci u cvičení. A je jedno, zda máš za cíl  , zpevnit tělo nebo cvičit pro duševní zdraví.

Zde je pár tipů jak se motivovat ke cvičení:

  • Písemné nebo ústní pochvaly – důležité je načasování. Několik dní cvičíš a pracuješ na sobě? Super, pochval se! Zároveň budeš vědět, že tě ocení nebo pochválí i tví známí či partner
  • Vidina cílu – nic nemotivuje více, než vidina konkrétního cílu. Představ si své tělo nebo svou mysl po tom, co budeš pravidelně cvičit
  • Sociální sítě – mrkni na lidi, kteří cvičí a na nichž jsou vidět výsledky. Chceš vypadat jako oni? Super, tak začni cvičit! Pak se budeš moct na sociálních sítích pochlubit i svou fotkou
  • Pocit – zapamatuj si ten pocit ze cvičení a chtěj ho zažít znovu
  • Odměna – dopřej si nějakou odměnu za skvěle podaný výkon
  • Veď si deník o cvičení – budeš si do něj chtít pravidelně zapisovat své pokroky

Proklik na článek Jak se motivovat k hubnutí

O autorovi
Autor foto
Miroslav Hofmann

Creator, Inovátor, Podnikatel, Cestovatel, Tvůrce, Lídr, Rebel, Inspirující, Dárce, Bojovník, Svobodomyslný, Motivátor, Učitel, Bohatý, Gurmán, Badatel, Týmový hráč, Otec, Manžel, Investor.

Více o autorovi
Mohlo by Vás zajímat
Jak poznat intuici? Návody a rady na posílení intuice

Jak poznat intuici? Návody a rady na posílení intuice

17. 04. 2020

Pokud chceš posílení při aktuálním rozhodování pokračuj ve čtení... na základě vnitřního pocitu dostaneš odpověď.

Co je intuice neboli šestý smysl?

Co je intuice neboli šestý smysl?

15. 05. 2020

Co je intuice neboli šestý smysl? Kouzlo intuice slouží jako užitečný nástroj pro právně rozhodnutí.

Co je to autogenní trénink a kdy by se neměl vykonávat?

Co je to autogenní trénink a kdy by se neměl vykonávat?

02. 06. 2020

Autogenní trénink je jedna z nejúspěšnějších relaxačních metod. Díky pravidelnému autogennímu tréninku můžeš dosáhnout pozitivních zdravotních výsledků.